Hölläämöstä vinkkejä stressinhallintaan

Vierailin 23.9. lukiomme pihaan parkkeeratussa Hölläämön bussissa. Kyseessä on palvelu, joka tarjoaa nuorille muun muassa stressivalmennusta, mikä olikin oma pääasiallinen syyni käydä bussissa. Monelle muullekin lukiolaiselle liiallinen stressi on luultavasti tuttua. Hölläämön bussista annettiin muutamia vinkkejä, joiden vaikutusten luvataan olevan nopeasti huomattavissa.

Omana tavoitteenani näin kirjoitusten aikaan on tehdä mahdollisimman paljon töitä stressaamatta liikaa. Ajankäytöllisiin haasteisiin sain ohjeeksi tauottamisen kokeilua sekä velvoite- ja vapaa-ajan selkeätä erottamista toisistaan. Etukäteen voi esimerkiksi päättää, että tekee koulutöitä kello neljästä kello kahdeksaan, ja kahdeksan tullessa oikeasti lopettaa työt ja siirtyy vapaalle tekemään jotakin rentouttavaa tai itselle mieluista.

Lisäksi bussissa painotettiin pettymyksen tuottamisen hyväksymistä. Olen yrittänyt toimia liikaa muiden odotuksien mukaisesti, mutta muiden vaatimuksia ei pitäisi ikinä laittaa oman jaksamisen edelle. Parempi on siis jättää joskus jotkut läksyt tekemättä kuin raataa yömyöhään. Toisaalta priorisoinninkin tärkeys on hyvä ottaa huomioon: jos haluaa menestyä jossakin asiassa, täytyy siihen vaadittava aika leikata jostakin pois. Jos haluaa esimerkiksi jatkaa pitkällä matematiikalla ja uurastaa läksyjen parissa, mutta pianoläksytkin pitäisi tehdä, täytyy kysyä itseltään, kumpi on tärkeämpää,ja mahdollisesti jättää vähemmän tärkeä pois. Itse lopetin pianonsoiton lukion ykkösen jälkeen. 

Bussissa painotettiin myös sitä, että pitäisi olla armollinen itselleen. Ihminen ei ole kone, ja joskus saa olla väsynyt. Kaikkina päivinä ei jaksa tehdä töitä yhtä tehokkaasti. Tämä pitää hyväksyä, mutta väsymystä voi myös koettaa helpottaa esimerkiksi mindfulnessin avulla, ja tietysti yöunetkin on hyvä pitää tarpeeksi pitkinä.

Kuulin bussissa pikavinkin mielenhallintaan, jonka voi toteuttaa nopeasti lähes missä tahansa:
  1. Aseta vasemman kätesi peukalo vasemman solisluun ja loput sormet oikean solisluun alle.
  2. Hengitä useita kertoja syvään.
  3. Samalla kun hengität, hiero sormilla solisluiden alla olevia kohtia hengityksen tahtiin.
  4. Jatka harjoitusta kahdesta kolmeen minuuttiin, minkä jälkeen pystyt keskittymään intensiivisemmin tarvittaviin asioihin. 
Rentoa ja stressitöntä syksyä kaikille!

Tässä vielä linkki Hölläämön sivuille: http://www.hollaamo.fi/palvelut/.

Lisäksi nuorisopalvelu Balanssin sivuilta löytyy muun muassa rentoutusäänitteitä, joita voi maksutta käyttää mindfulnessiin: http://www.nuorisopalvelubalanssi.fi/rentoutusaanitteet/.

Teksti: Leena Laitala