Vaalipaneeli 2017 Vammalan lukiollaVammalan lukiolla pidettiin 6. huhtikuuta kunnallisvaalien vaalipaneeli, jossa ehdokkailta kysyttiin lukion opiskelijoiden laatimia kysymyksiä. Vaalipaneelissa ehdokkaita oli kuusi. Vaalipaneelin juontajana toimi Enni Ojansivu.
Vasemmistoliiton ehdokkaan Pirkko Niemen motto oli “Turvallisuus tehdään yhdessä”. Sosiaalidemokraateista taas paikalle oli saapunut Jenni Jokinen, joka kertoi motokseen “Ihminen tulee ensin”. Vihreiltä oli jokaisen opiskelijan tuntema Antti Lepistö, joka kertoi, että hänen mottonsa “Vastaan” ottaa kantaa politiikkaan ja siihen, että edustajien pitää vastata lupauksiaan ja kantaa vastuuta. Kristillisdemokraateilta kysymyksiin vastaamassa oli Repe Mäensivu, jolla mottoa ei ollut. Keskustan ehdokas Aleksi Sandroos taas kertoi mottonsa “Rehellisesti” perustuvan hänen rehellisyyteensä. Kokoomuksen ehdokkaana vastaamassa oli Ida Leino ja hänen mottonsa oli “Enemmän sykettä”.Ida Leino, Aleksi Sandroos ja Repe Mäensivu


Ehdokkailta kysyttiin, tarvitaanko Sastamalaan enemmän kouluttautumisaloja. Mäensivun (KD) suora myönteinen vastaus sai hymyn aikaan osalla. Mäensivu perusteli, että esimerkiksi hänen oma koulutuksensa eli ohjelmistopuoli olisi hyvä, sillä tulevaisuudessa niitä paikkoja varmasti on. Jokinen (SDP) kertoi, että hänen mielestään kouluttautumisaloja on tarpeeksi, mutta esimerkiksi ammattikouluissa voitaisiin ottaa viiden päivän opiskelupäivät kuten lukioissa. Lepistö (Vihr.) taas kertoo, että kuljetuksiin “syrjäkyliltä” voitaisiin panostaa, sillä hänen mielestään kuljetusmatkat ovat pidentyneet kohtuuttomiin.Erikoismainintana voisi sanoa, että ilman uimahallikysymystäkään ei selvitty. Tähän ainoan negatiivisen vastauksen antoi Pirkko Niemi (Vas.), joka perusti vastauksensa siihen, että olisihan se kiva saada, mutta nykyisellä rahatilanteella ei uimahalliin ole varaa.

Ehdokkailta kysyttiin myös, panostetaanko Sastamalassa tarpeeksi nuorten kesätöiden laatuun ja tarjontaan. Tähän Niemi (Vas.) kertoo, että kaupunki voisi esimerkiksi työllistää jonkin lukion vuosiluokan kokonaan, jotta oppilaat saisivat kokemusta. Leino (Kok.) taas kertoo, että yrityksille voisi maksaa enemmän tukea nuorten työllistämiseksi. Sandroos (Kesk.) vetosi numeroihin: koska Sastamalassa on huono taloustilanne, niin työpaikkoja ei yksinkertaisesti ole.


Vaalipaneelin ehdokkaista valtuustoon pääsivät Jenni Jokinen (283 ääntä), koulumme varjovaalit voittanut Antti Lepistö (170 ääntä) ja Pirkko Niemi (128 ääntä). Muut ehdokkaat pääsivät varasijoille Repe Mäensivua lukuun ottamatta.
Kirjoittaja: Kristian Heino
Kuvat: Elina Merinen