Itsenäisyysjuhla 2017 Vammalan lukiossa

Kuvassa syksyn 2017 ylioppilaat Niko Hirvonen, Sanna-Kaisa Kankaanpää, Veera Mäkelä, Fanni Ranta, Iida Rinne ja Tommi Tuomisto
Juhlapuheen piti ministerin erityisavustaja Heikki Kuutti Uusitalo.
Elisabet Rantasen johtama lukion kuoro esitti sykähdyttävästi mm. laulun Niin korkea oli taivas.


Kun on kyseessä niinkin tärkeä päivän kuin Suomen 100 vuotta kestänyt itsenäisyys, niin voisi luulla, että monet ihmiset ovat hyvin innoissaan kyseisen juhlallisuuden johdosta, mikä luultavasti pitääkin paikkansa. Uusi Tuntematon sotilas -elokuva ja Suomi 100 -tuotteet ovat varsin hyvä esimerkki siitä, että meidän pieni ja vaatimaton kansamme ottaa tämän vuoden historiallisen tapahtuman oikein tosissaan. Tänä vuonna ei juhlallisuuksissa säästellä ja kaikilla on lupa ja velvollisuus riemuita itsenäisen kotimaamme puolesta. 

Näin todettua on myös hyvä huomauttaa, ettei juhlinnat kuulu ainoastaan iäkkäämmän sukupolven edustajille, vaan myös suomalaiset nuoret ovat ottaneet osaa erilaisiin juhlallisuuksiin. Esimerkiksi Vammalan lukiolla vietettiin viidentenä joulukuuta itsenäisyyspäivän juhlaa, johon osallistui oppilaiden ja opettajien lisäksi myös muita juhlavieraita, joiden joukossa oli sotaveteraani. Komeat juhlapuvut koristivat monia ja ilmassa oleva tunnelma oli jotain käsin kosketeltavaa. Yleensä tällaisissa tapahtumissa ihmiset vain menevät päivän ohjelman ohjaamana paikasta toiseen varsinaisesti ajattelematta päivän merkitystä sen pidemmälle. Tämä päivä oli kaukana sellaisesta. Syvä kunnioitus heijastui jokaisesta läsnäolijasta, ja kuka tahansa olisi saattanut havaita ilmapiirin, joka Vammalan lukiossa vallitsi. Puheiden aikana yleisö itki koskettavissa kohdissa, istui syvässä hiljaisuudessa esitysten aikana ja yksikään osanottaja ei jäänyt istumaan Maamme-laulun alkaessa. On ilmiselvää, että tämä päivä tulee jäämään monien mieleen ikimuistoisena ja merkittävänä kokemuksena. 

Oppilaille annettiin myös hyvin erikoinen ja kiinnostava tehtävä: heidän tuli kirjoittaa uusi itsenäisyysjulistus rakkaalle Suomelle. Luokkiin saavuttuaan ryhtyivät pienet ryhmät tutkimaan alkuperäistä versiota ja osa opettajista soitti luokkahuoneessa Pehr Evind Svinhufvudin lukeman äänitteen syvän hiljaisuuden vallitessa. Pienet oppilasjoukot alkoivat täten keräämään mielestään tärkeitä arvoja, joita nykyään tulisi ottaa enemmän tarkasteluun ja joiden olemassaolo tulisi taata meidän maassamme. Ajatus monikulttuurisesta ja ystävällisestä Suomesta oli monien mielessä tätä tekstiä laadittaessa, ja lopputulokset kuvastivat kauniisti nuorten uskoa tulevaisuuteen ja luottoa kansamme sitkeyteen. Muutamat näistä julistuksista on luettavissa Alueviestin verkkosivulla. Kaiken kaikkiaan upea päivä.


Tilaisuuden ja ajankohdan ainutlaatuisuus vaikuttivat moniin oppilaisiin myös syvemmällä tasolla. Ruokailun aikaan monet keskusteliva siitä, mitä merkitsi olla suomalainen, ja ihmeelliset ajatukset ajelehtivat sinne tänne saavuttaen erilaisia ihmisiä ja persoonia. Puheensorina kaikui normaalia voimakkaampana ja kahvia juodessa monet kertoivat olettamuksistaan tulevaisuuden suhteen. Vammalan lukion itsenäisyysjuhla oli täydellinen alkusoitto tulevalle juhlinnalle, joka oli oleva täysin omistettu meidän kodillemme, Suomelle.

N. J. Y.