KV1-kussilaiset Erasmus+-matkalla Saksassa
Lauantaina 23.11. Vammalan juna-asemalla lumipyryssä seisoi viisi jännittynyttä opiskelijaa sekä ohjaava opettaja Saara Haapalainen. Ellinoora Toivonen, Katja Ruohonen, Ella Ketola, Aapeli Kuusela ja Salla-Maaria Kylväjä olivat innoissaan lähdössä Saksaan, Ostfilderniin. Eteläsaksalaiseen kaupunkiin kokoontuisivat viikoksi pienet ryhmät opiskelijoita myös Italiasta ja Virosta työskentelemään kansainvälisen, Euroopan unionin tukeman Erasmus+ -projektin pariin. 

Matkat sujuivat hyvin ja olivat oivaa aikaa tutustua muihin. 


Projektin tavoitteena on kehittää nuorten projektitaitoja ja solmia kansainvälisiä suhteita muiden samanikäisten nuorten kanssa sekä tutustua kohdemaan kulttuuriin ja oppia uutta projektin aiheesta. Projekti suoritetaan yhtenä koulun kursseista, ja Vammalan lukiossa kurssille osallistuu yhteensä parikymmentä nuorta. Jokainen nuori pääsee vuorollaan yhdelle projektimatkalle, joita järjestetään kahden vuoden aikana yksi jokaiseen yhteistyömaahan: Saksaan, Viroon, Italiaan ja Skotlantiin. Myös Sastamalaan saapuu näistä maista vieraita viikoksi helmikuussa 2018. Saksan-matkan aiheena oli ilmansaasteet, ja projektina toteutettiin arvotuissa ryhmissä kaksi väittelyä englanniksi. Viides ryhmä teki esitelmän siitä, mitä viikon aikana oli tapahtunut.

Kun mukaan oli saatu Tampereen rautatieasemalta toinen ohjaava opettaja Antti Väisänen, alkoi junamatka kohti Helsinki-Vantaan lentokenttää. Sieltä lennettiin Frankfurtin kautta Stuttgartiin. Luultavasti jännittävin hetki oli vasta, kun matkalaukut oli saatu hihnalta. Seinän takana nimittäin odottivat isäntäperheet, joiden luona majoituttaisiin viikon aikana. Oli kuitenkin aivan turhaa panikoida, millaisia isäntäperheet oikeasti olisivat; saksalaiset olivat hyvin lämminhenkisiä ja vieraanvaraisia. Koska saapuminen oli melko myöhään ja takana oli pitkä matkustuspäivä, tuli uni seuraavana yönä uudessa kodissa nopeasti.


Näkymä Otto-Hahn Gymnasiumin katolta.

Aamulla tapasimme loputkin projektiin osallistuvista nuorista Otto-Hahn Gymnasium -koululla. Tästä ryhmästä tuli monelle hyvin tärkeä, ja viikon aikana suunniteltiin jo seuraavaa tapaamista. Vaikka englannin kielen taito vaihteli, työskentely ja kommunikointi onnistuivat hyvin. Projektityöskentelyn lisäksi vierailuita tehtiin muun muassa Daimler-museoon, joulumarkkinoille ja pormestarin luo. Lisäksi koululle saatiin vieraaksi puhuja, joka kertoi, miten ilmansaasteisuutta voidaan seurata. Vierailut sekä loivat ryhmähenkeä että auttoivat väittelyiden tekemisessä, sillä tutustumismatkoilla esittelyissä painotettiin projektin aihetta.

Daimler-museossa olisi riittänyt katseltavaa koko päiväksi.

Schlossplatz-aukio Stuttgartissa.

Suomalaisia ja virolaisia kiertämässä Stuttgartia opastetulla kierroksella.

Yhtenä iltana leivottiin yhdessä pikkuleipiä. Hyvältä maistui, vaikka joidenkin kohdalla
ulkonäöstä olisi voinut kuvitella muuta.

Esitelmä viikon tapahtumista.

Viimeisenä iltana kävimme Esslingenin joulumarkkinoilla.


Markkinoilta löytyi myös suomalaista hunajaa.

Kenellekään matka ei ollut ensimmäinen ulkomaanmatka, mutta kokemuksena kuitenkin hyvin ainutlaatuinen. On aivan erilaista tutustua kulttuuriin paikallisten kautta kuin majoittua hotellihuoneessa perheen kanssa. Nyt aletaan ahkerasti valmistella yhtä mieleenpainuvaa viikkoa Suomeen!

Katja Ruohonen, Aapeli Kuusela, Salla-Maaria Kylväjä