10 vinkkiä koeviikkoa varten

Varmasti jokaista lukiolaista on joskus peloteltu koeviikkojen rankkuudella. Vanhemmat lukiolaiset kuitenkin tietävät, että huolellisen valmistautumisen avulla syytä pelkoon ei ole. Tässä Vasaran 10 vinkkiä koeviikkoa varten!




1. Tee kurssin aikana kotitehtävät. Kurssilla tekemistäsi kotitehtävistä saat itsellesi hyvää harjoitusmateriaalia kokeisiin valmistautumista varten. Lisäksi kotitehtävien teko auttaa sinua sisäistämään kokeeseen tulevat asiat jo kurssin aikana.


2. Tee lukusuunnitelma. Lukusuunnitelman voit tehdä esimerkiksi puhelimelle, tietokoneelle tai vaikka ihan vain kalenteriin, minkä itse nyt koetkaan parhaimmaksi tavaksi. Lukusuunnitelman tekeminen helpottaa kokeisiin lukemista, sillä siihen olet suunnitellut kaiken ajankäyttösi. Ajankäytön suunnitteleminen vähentää turhaa stressiä koeviikolla, koska silloin tiedät, mitä sinun pitää lukea minäkin päivänä. Muista myös merkitä lukusuunnitelmaasi hetkiä, jolloin saat rentoutua.


3. Ota haltuun tehokas lukutekniikka. Olet ehkä kuullut pinta- ja syväsuuntautuneista oppimisstrategioista. Pintasuuntautuneessa strategiassa on kyse asioiden ulkoa opettelusta. Sitä käytettäessä ei välttämättä tule ymmärtäneeksi asioiden välisiä yhteyksiä. Sen sijaan syväsuuntautunutta strategiaa hyödyntämällä tulee keskittyneeksi kokonaisuuksien hallintaan ja asioiden välisten yhteyksien ymmärtämiseen esimerkiksi miellekarttojen avulla. Sinun kannattaa siis hyödyntää syväsuuntautunutta oppimisstrategiaa!


4. Opiskele yhdessä ystäviesi kanssa. Ystävien kanssa opiskelemisessa hyötynä on erityisesti se, että voitte kysyä toisiltanne apua epävarmoissa asioissa, esimerkiksi matematiikan laskuissa.


5. Tee lukupaikastasi viihtyisä.  Tärkeää lukupaikassa olisi, että juuri sinä pystyt keskittymään siellä. Toiset keskittyvät paremmin kotonaan, toiset esimerkiksi kirjastossa. Häiriötekijät (esim. puhelin ja tietokone) kannattaa viedä lukupaikasta pois. Mieti, millaisessa lukupaikassa sinä viihdyt parhaiten. Kuuluuko sinne rauhallinen taustamusiikki tai vaikkapa pienet naposteltavat? Kannattaa muistaa myös hyvän valaistuksen merkitys.


6. Kuuntele tunnilla. Kun kuuntelet tunnilla ja seuraat opetusta, pääset opetettavaan asiaan sisälle. Lisäksi opettajat selittävät tunnin aikana usein kurssin vaikeimpia tai monimutkaisimpia asioita, joita ei välttämättä ole selitetty kirjassa selkeästi.


7. Keskity kurssin ydinasioihin. Koko kurssin kirjaa ei kannata alkaa opettelemaan sanasta sanaan, vaan kannattaa katsoa esimerkiksi kirjan sisällysluettelosta keskeiset asiat. Kun ne opettelee kunnolla, kokeessa pärjää yleensä hyvin.

8. Muista pitää huolta itsestäsi. Koeviikolla tärkeää on myös liikkua, syödä ja nukkua tarpeeksi. Liikkuminen pitää mielen virkeänä, ja pieni happihyppely lukemisen jälkeen tekee aivoille hyvää, kun ne saavat levätä. Riittävä ja monipuolinen syöminen auttaa pysymään vireänä, mikä myös edesauttaa hyviin oppimistuloksiin. Riittävä nukkuminen puolestaan auttaa mieltä pysymään virkeänä ja antaa aivoille aikaa muodostaa opituista asioista tietorakenteita.


9. Tee lyhyet ja ytimekkäät muistiinpanot. Tunnilla saatujen muistiinpanojen lisäksi kannattaa myös kirjoittaa omia muistiinpanoja opiskeltavasta asiasta. Näiden omien muistiinpanojen avulla oppii asian tehokkaammin, kun sitä joutuu miettimään itse. Siksi kannattaakin kirjoittaa viimeistään kokeeseen lukiessa lyhyitä ja ytimekkäitä asioita ylös. Muistiinpanot kannattaa kirjoittaa myös “omalla kielellä”, jota ymmärtää sen sijaan, että kopioisit suoraan kirjasta.


10. Muista pitää taukoja lukemisen aikana. Oppimisen kannalta on paljon parempi vaihtoehto lukea pienissä osissa koealuetta kuin lukea monta tuntia putkeen ilman, että mitään luetusta jää mieleen. Paras tapa on lukea pieni osa koealueesta ja sitten pitää esimerkiksi pieni “some-tauko” tai vaikka käydä ulkona pienellä happihyppelyllä ja sen jälkeen kerrata lukemaansa. Näin asiat jäävät parhaiten mieleen.


Teksti: Vasaran toimitus