Juhlikaamme itsenäistä ja vapaata Suomea!

Oppilaskunnan puheenjohtajan Amanda Oraksen puhe 5.12. itsenäisyysjuhlassaHyvät ylioppilaskokelaat ja arvoisat juhlavieraat,

tervetuloa koulumme itsenäisyyspäivän juhlaan! Päivää vaille 101 vuotta sitten Suomi itsenäistyi. Meillä on nyt kunnia juhlia itsenäistä isänmaatamme.

Itselleni itsenäinen Suomi merkitsee vapautta. Se käsittää laajalti asioita, jotka ovat meille itsestään selviä mutta läheskään kaikkialla niin ei ole. Vapaus tuo mieleeni esimerkiksi, että meillä on valinnanvapaus, joka mahdollistaa sen, että pystymme tekemään asioita, jotka koemme itse tärkeiksi ja saamme ilmaista mielipiteemme. Uskon silti, että jokaisella meillä on erilainen ajatus siitä, miten vapauden itse kokee.

Vapaus tuo mukanaan mahdollisuuksia. Täällä itsenäisessä Suomessa pystymme tekemään sitä, mistä nautimme ja mistä pidämme. Saamme opiskella juuri sitä, mistä olemme kiinnostuneita, ja kouluttautua unelma-ammatteihimme. Unelmien tavoittelu on siis oikeastaan kiinni motivaatiosta.

Niin kuin me tiedämme, vapaus tuo mukanaan tietynlaista vastuuta. Vapauden säilyvyys luo velvollisuuden siitä, että meidän on säilytettävä olot, jotka me olemme saaneet. Meillä on siitä yhteinen vastuu ja päämäärä, jota kohti toivottavasti me kaikki pyrimme.

Itsenäisestä Suomesta voi olla monella tavoin ylpeä. Suomi on erityisen tasa-arvoinen, turvallinen ja ylipäätään vakaa maa, ja siitä voimme kiittää veteraaneja. Henkilökohtaisesti aion lämmöllä muistella isopappaani, joka taisteli vuosia toisessa maailmansodassa, sekä isomummuani, joka toimi lottana.

Veteraanien ja maamme itsenäisyyden lisäksi juhlimme tänään tulevia ylioppilaita. Tänään on päivä, jolloin heidän työnsä palkitaan valkolakilla. Onnea heille tulevaisuuden mukanaan tuomiin haasteisiin! Muistakaa arvostaa ja ylläpitää sitä vapautta, joka meillä on.

Juhlikaamme siis itsenäistä ja vapaata Suomea!