Pitkän koulumatkan haasteet

Moni nuori valittaa, että koulu alkaa aamuisin liian aikaisin. Tämän joutuvat ottamaan huomioon erityisesti pitkää koulumatkaa kulkevat opiskelijat. Yksi heistä on Vammalan lukiota Mouhijärveltä käyvä Janette Nurmisto, joka kertoo meille kokemuksistaan.Kuinka pitkä koulumatka sinulla on ja paljonko siihen kuluu aikaa?
- Koulumatka on 27 kilometriä pitkä ja siinä menee 50 minuuttia.

Millä tavoin joudut ottamaan tämän arjen aikatauluissasi huomioon?
- Kahden päivinä ei tarvitse ottaa sen kummemmin huomioon, mutta neljän päivinä, kun on vasta viiden aikoihin kotona, niin voisi ajatella, että tekisi bussissa esimerkiksi läksyjä, jotta kerkiäsi kotona tekemään muutakin kuin koulutöitä.

Kuinka paljon pitkä koulumatka vaikuttaa jaksamiseesi?
- Kyllä se vaikuttaa suhteellisen paljon, varsinkin jos viikon aikana on useampia neljän koulupäiviä. Olo on todella väsynyt, joten kyllä koulumatkojen vaikutuksen huomaa.

Viekö koulumatka paljon aikaa vapaa-ajastasi?
- Kahden päivinä se ei vie kovinkaan paljon, mutta neljän päivinä kuluu paljon vapaa-aikaa, koska koulumatkaan ja muihin koulujuttuihin käytetty aika yhteenlaskettuna on melko suuri.

Miten koulussa voitaisiin ottaa paremmin huomioon pitkää koulumatkaa kulkevat?
- Pitäisi olla mahdollisimman monta linja-autoa, jotka kulkisivat. Tällä hetkellä ne kulkevat ihan hyvin, paitsi jos pääsen esimerkiksi 10.45 koulusta, joudun odottamaan linja-autoa, joka lähtee vasta 14.10 koululta.

Millaisia vinkkejä antaisit jaksamiseen muille, joilla on aikaa vievä koulumatka?
- Aamuisin kannattaa nukkua linja-autossa niin, että laittaa herätyksen, ennen kuin ollaan perillä. Koulupäivän jälkeen voi yrittää tehdä läksyjä linja-autossa, jolloin kotona voi tehdä asioita, mistä pitää.