Videopelit – hyödytöntä tasohyppelyä vai filosofisia valintoja?

Suurin osa tietää, mitä videopelit ovat. Ne ajatellaan usein tietokone- sekä konsolipeleinä. Toki vaihtoehtoja on monia muitakin, mutta nyt keskitytään kuitenkin lähinnä tietokone- ja konsolipeleihin.

Hyvin moni nuorista pelaa tietokonepelejä, joskus huolestuttavankin paljon. Vanhemmat usein kokevat, että nämä pelit häiritsevät lapsen keskittymistä muuhun elämään, varsinkin jos pelinä sattuu olemaan vaikkapa Minecraft tai Fortnite. Toki heitä ymmärtää, ilman muuta on sellaisiakin tapauksia, joilla aikaa tulee kulutettua enemmän tietokoneen tai konsolin kuin läksyjen ääressä.

Ongelmana kuitenkin on se, että vanhemmat osapuolet eivät usein ymmärrä, millaisia eri pelejä oikein on. Usein ajatellaan, että videopelit ovat aina olleet jonkinlaisia tasohyppelyitä, jotka eivät varsinaisesti kehitä aivoja. Näin ei ole kaikkien pelien kohdalla. Pelejä on hyvin monta lajia tasohyppelyistä aina kinkkisiin ongelmanratkaisupeleihin.

Nämä ongelmanratkaisupelit kehittävät omaa ajattelua. Kinkkiset valinnat johtavat eri tapahtumaketjuihin, eli tapahtumilla on omat syy-seuraussuhteensa. Koska kyseiset tapahtumaketjut riippuvat täysin itse pelaajasta, myös pelin loppuratkaisu koostuu pelaajan oman arvomaailman valinnoista. Hyvät esimerkit kyseisistä peleistä ovat muun muassa The Walking Dead -pelisarja (2012-2018) sekä Detroit: Become Human (2018).

Detroit: Become Human (2018)


Detroit: Become Human (2018) on PlayStation 4:lle julkaistu videopeli, joka kertoo tekoälyn asemasta ihmiskunnassa sekä antaa näkökulman sille, mitä voisi tapahtua, jos robotit – tai pelin nimeämät androidit – oppisivat tuntemaan tunteita ihmisen tavoin. Juonen tapahtumat käydään läpi kolmen androidin näkökulmasta, mikä tekee itse pelistä entistä mielenkiintoisemman. Pelillä on useita eri loppuratkaisuja.

Mutta ovatko kaikki tasohyppelyt sitten loppujen lopuksi niin hyödyttömiä? Itse asiassa kustakin peligenrestä varmasti löytyy jokin peli, joka kehittää filosofista ajattelua. Tasohyppelyistäkin löytyy sellainen peli, nimittäin Getting Over It with Bennett Foddy.

Getting Over It with Bennett Foddy (2017) on tasohyppelypeli muun muassa PC:lle ja MacOS:lle. Pelin tarkoituksena on saada pelattava mies, Diogenes, huipulle. Poikkeava tasohyppely kuitenkin on siinä mielessä, että jokaisen epäonnistumisen eli putoamisen tai lipeämisen seurauksena pelin kehittäjä ja ääninäyttelijä, Bennett Foddy, käyttää filosofisia lainauksia elämästä. Esimerkiksi yksi monista lausahduksista on:

"Our doubts are traitors, 
and make us lose the good we oft might win, 
by fearing to attempt."
- William Shakespeare

Kuten huomaa, pelit eivät ole pelkästään vain mukava tapa viettää aikaa, vaan pelaaminen osaa myös olla opettavaista, kun osaa valita oikeanlaiset pelit sitä varten. Tietenkin jokainen saa pelata juuri kaikkea sitä, mistä pitää tai olla kokonaan pelaamatta. Pitää kuitenkin muistaa, että peleistä voi myös oppia, joissain tapauksissa ehkä jopa enemmän kuin omien kokemuksien kautta.