Psykologit listaavat 5 superkikkaa, jotka mullistavat opiskelusi täysin

Näillä ohjeilla jokaisesta voi tulla huippuoppilas. Kuvan tyttö ei liity artikkelin vinkkeihin. (KUVA: PXHERE)


Oletko koskaan uuden jakson alkaessa päättänyt ryhdistäytyä ja aloittaa tehokkaan opiskelun? Jo parin viikon kuluttua huomaat kuitenkin olevasi samassa epämotivoituneessa tilassa - tarmokkaista päätöksistä huolimatta.

Opettajien, opojen, tutoreiden ja äidin opiskeluvinkit on kuultu miljoonaan kertaan: läksyjen tekeminen, omat muistiinpanot, aikataulutus, sisäinen motivaatio, oppikirjan lukeminen jakson aikana, säännöllinen unirytmi… Koska nämä keinot ovat kaikille tuttuja, voimme julistaa ne täysin epäpäteviksi, muutenhan kaikki saisivat kokeista pelkkiä kymppejä!

Viidennen jakson alun kunniaksi Vasaran toimitus on koonnut tunnettujen psykologien koostaman vinkkikattauksen. Sitä noudattamalla yhdenkään opiskelijan ei enää tarvitse laskemoida, kuinka monta nelosta ruotsin kursseista on hyväksyttävää saada!  


1. Käytä turhat oppitunnit hyödyksi!
Oletko koskaan ollut tylsällä oppitunnilla? No kukapa ei olisi, osuvampi kysymys olisi ennemmin: Oletko koskaan ollut oppitunnilla, joka on edes vähän kiinnostava?

Samalla kun opettaja jaarittelee jotain lauseenvastikkeista tai assimilaatiosta, voit kohdentaa kaikki tarkkaavaisuuden resurssisi tärkeämpien oppiaineiden läksyjen tekoon. Näin säästät aikaa, joka muuten käyttäisit illalla läksyihin. Kiireettömämpi aikataulu on myös hyväksi syväsuuntautuneen opiskelustrategian kannalta.


2. Aloita kokeisiin lukeminen vasta viimeisenä iltana
Viimeisimpien huippuyliopistoissa tehtyjen tieteellisten kokeiden tulos oli, että ihmisen muisti on rajallinen. Tutkimuksen mukaan vanhoja muistijälkiä katoaa yhtä nopeasti kuin uusia syntyy. Jakson aikana opiskelu on siis turhaa, koska opitut asiat eivät jää päähäsi pysyvästi.

Panosta siitä syystä opiskeluun juuri ennen koetta, ettei vain vanha tieto vahingossa tipahda ulos aivoistasi ennen koetta. Unirytmi kannattaa koeviikolla kääntää päälaelleen, sillä huippuluotettavan tutkimuksen mukaan uni pyyhkii muistijälkiä. Siksi kannattaa lukea kokeeseen koko koetta edeltävä yö. Nukkumaan kannattaa mennä vasta kokeen jälkeen.


3. Älä stressaa turhaan!
Usean eri tutkimuksen mukaan nykylukiolainen on stressaantunut. Stressillä on tunnetusti negatiivisia vaikutuksia niin uneen kuin mielialaankin.

Yksi tehokkaimmista defensseistä on torjunta. Sinun kannattaa yksinkertaisesti lopettaa läksyistä, kokeista ja ylioppilaskirjoituksista stressaaminen. Stressasit tai et, joka tapauksessa tulet vain katsomaan koeviikolla Netflixiä. Voit siis joko valita stressin ja laiskottelun tai pelkän laiskottelun. Tästä syystä sinun on järkevä varjella omaa mielenterveyttäsi ja lopettaa stressaaminen. Helppoa!


4. Alaikäinen opiskelija: hanki vanhempasi Wilma-tunnukset!
Nuoruudessa yksi päätavoitteista on itsenäistyminen ja oman identiteetin löytäminen. Omasta opiskelusta huolehtiminen on tärkeä osa psykososiaalista kypsymistä.

Omia poissaoloja hallitsemalla otat vastuun omista opiskeluistasi. Tunnusten avulla jokainen opiskelija oppii opiskelemaan ilman erillistä kehotusta siihen. Hallitsemalla itse poissaolojasi voit itse priorisoida opintojasi - ilman turhaa nalkutusta. On hyvä huomata, että tulevaisuuden opinnoissa ei pärjää, ellei osaa opiskella itsenäisesti ja omatoimisessti.

Pääset vanhempiesi Wilmaan helposti käyttämällä heidän laitteitaan. Keski-ikäiset tallentavat aina salasanansa koneensa muistiin, sillä kognitiivinen vanhentuminen alkaa erään luotettavan tutkimuksen mukaan heti, kun lopettaa nilkkasukkien käyttämisen talvella.


5. Tee läksyt sinisellä tussilla!
Amerikkalaisen yliopiston tutkimuksen mukaan sininen väri aktivoi kaikkia aivoalueita. Etenkin sähköimpulssit vahvistuvat sinisen värin nähdessään takaraivolohkoissa, jotka käsittelevät näkötietoa.

Tutkimuksen mukaan sinisen värin käyttö muistiinpanoissa paransi oppimistuloksia 74,56% opiskelijoista. Kynäksi ei kelpaa mikä tahansa sininen kynä, vaan värin täytyy olla syaanin ja cambridgensinisen sekoitus.

Tutkimuksen rahoitti yhdysvaltalainen yritys Blue Is The Best Color For Pens Inc.Lähde: MailyDail

Jutun on kirjoittanut Daniel Lee