Kilpailutunnelmaa lukiolla

14.11.2019 Vammalan lukio isännöi Pirkanmaan Reservipiirien Henkisen maanpuolustuksen toimikunnan jo 13. kerran järjestämää turvallisuuspoliittista tietokilpailua; lyhyemmin Turpoa. Tietokilpailuun osallistui lukioita ympäri Pirkanmaata ja sen ulkopuolelta. Kilpailussa kilpailtiin kolmihenkisin joukkuein, joiden tuli vastata lyhyesti esitettyihin kysymyksiin. Tänä vuonna aihealueena olivat vuoden 1944 sotatapahtumat Suomessa, vuoden 1944 käännekohdat toisessa maailmansodassa, Lotta Svärd -järjestö, sotilasmusiikki Suomessa, Suomen nykyinen turvallisuuspolitiikka sekä ajankohtaiset maailman turvallisuuteen vaikuttavat tapahtumat. Kilpailun suojelijana toimi Pirkanmaan aluetoimiston päällikkö everstiluutnantti Matti Heininen, ja kilpailun ylituomarina toimi Tampereen kaupungin lukiokoulutuksen johtaja Jorma Suonio. Tänä vuonna voiton vei Tampereen klassillinen lukio.

Tietämykseni visan aiheista ei ollut etukäteen kovin laaja. Lyhyestä valmistautumisajasta huolimatta osa ryhmämme vastauksista osui kuin osuikin kohdilleen. Esitetyt kysymykset mittasivat selvästi aihealueiden syvällistä tuntemusta, mutta eivät silti olleet mahdottomia lukiotasolle. Osa kysymyksistä vaati yksityiskohtaisten asioiden muistamista, mutta joukossa oli myös esimerkiksi dokumenttien tulkintaa. Yhtenä tehtävänä olikin analysoida Risto Rytin lähettämää kirjettä Adolf Hitlerille.

Kilpailuun osallistuminen oli mielenkiintoinen kokemus. Erityisen hienoa oli se, että kilpailu järjestettiin ensimmäistä kertaa Vammalan lukiolla. Kisamatka oli näin ollen kotijoukkueelle lyhyt. Kaikkiaan kyseinen kilpailu on oiva tilaisuus historiasta ja yhteiskunnallisista asioista kiinnostuneille päästä esittelemään harrastuneisuuttaan luokkahuoneen ulkopuolelle.


Henna Huhtivuo