Kymmenen vinkkiä kirjoituksiin

Kevään kirjoitukset ja lukuloma ovat jo aivan nurkan takana, ja siksi olisi mukavaa jakaa muutamia hyväksi todettuja vinkkejä. Kaikki vinkit ovat sellaisia, jotka sopivat jokaiselle. On kuitenkin jokaisen oma päätös, miten haluaa valmistautua kirjoituksiin.

Aloita kertaaminen ajoissa. Monesti voisi ajatella, että kirjoituksiin ehtii hyvin lukemaan lukulomalla. Lukuloma kuitenkin kestää vain rajallisen ajan, ja se kuluu nopeammin kuin huomaakaan. Kertaaminen kannattaa siis aloittaa jo hyvissä ajoin ennen lukulomaa, jotta silloin voi kertailla lukemaansa ja opiskelun lomassa myös levätä. Kun kertaamisen aloittaa tarpeeksi ajoissa, ei tule kiirettä ja stressiä siitä, ehtiikö lukea kaiken kirjoituksiin mennessä.

Tee lukusuunnitelma. Varsinkin, jos on stressaavaa tyyppiä, kannattaa tehdä lukusuunnitelma. Se helpottaa stressiä, sillä lukusuunnitelma kertoo, mitä kunakin päivänä pitää tehdä. Lukusuunnitelma auttaa aikatauluttamaan lukemista niin, että ehtii kertaamaan kaiken tärkeimmän halutussa ajassa – jos siis noudattaa lukusuunnitelmaa!

Jaa lukeminen pienempiin osiin. On tärkeää, että jakaa lukemisurakkaa pienempiin osiin, jotta voi opiskella tehokkaasti pienen osan kerrallaan. Jos esimerkiksi yrittää lukea kaiken kerralla, ei jaksa keskittyä koko aikaa. Tämä ei ole kovin tehokas oppimisstrategia.

Tee miellekarttoja. Kokeile järjestää opiskelemasi asiat miellekarttamuotoon. Tällöin on helppo jäsennellä asioita ja kokonaisuuden hahmottaminen helpottuu.

Tee vanhoja yo-tehtäviä. Vanhojen ylioppilastehtävien tekeminen auttaa hahmottamaan, minkä tyyppisiä kysymyksiä koe voi sisältää. Itseään voi valmistella oikealle tasolle tekemällä yo-tehtäviä.

Kertaa opiskelemaasi. Muista aina välillä palata luetussa taaksepäin ja kerrata opiskelemiasi asioita. Kun asioita käsittelee tarpeeksi työmuistissa, muistijälki alkaa vähitellen vahvistua ja siirtyä pitkäkestoiseen muistiin. Kun jotakin kertaa tarpeeksi usein, aivot tulkitsevat asian tärkeäksi ja se jää pikkuhiljaa muistiin.

Testaa oppimaasi. Oppimisen testaaminen on todella tehokas oppimistapa. Tee esimerkiksi lukemastasi aiheesta miellekartta ilman kirjaa ja katso, miten hyvin muistat aihealueen asioita. Tällä tavoin näkee, mitkä asiat ovat hallussa ja missä on vielä parannettavaa.

Muista nukkua tarpeeksi. Riittävä unensaanti on erityisen tärkeää etenkin kirjoituksiin luettaessa. Riittävä nukkuminen esimerkiksi nostaa vireystilaa ja auttaa palautumaan päivän suorituksista. Jos nukkuu liian vähän, keskittymiskyky heikkenee ja oppiminen sekä asioiden muistaminen voivat muuttua hankalaksi.

Syö riittävästi ja monipuolisesti. Muista syödä riittävän usein terveellistä ja monipuolista kotiruokaa. Se auttaa pysymään terveenä ja vireänä. Esimerkiksi kova nälkä voi huonontaa keskittymiskykyä, sillä vireystila laskee liian vähäisellä syömisellä.

Muista rentoutua. Rankan lukemisen lomassa on erittäin tärkeää muistaa välillä irtautua arjesta. Tällaista voi olla esimerkiksi tavallinen rentoutuminen tai ystävien näkeminen. Mielekäs tekeminen auttaa jaksamaan ja piristää mukavasti arkea. Jos vain koko aika lukee eikä tee muuta, elämä käy helposti tylsäksi ja motivaatio voi laskea.


Vasaran toimitus