Kuinka motivaatiota voi pitää yllä koulustressin keskellä?

Positiivinen, Voi, Itsemääräämisoikeus, Kuten


Koko ajan annetaan valtavasti läksyjä ja uusia palautettavia tehtäviä tulee joka tuutista jatkuvalla syötöllä. Annettujen tehtävien suorittaminen tuntuu mahdottomalta.

Kuulostaako tutulta? Varmasti jokainen lukiolainen kärsii motivaation puutteesta jossain vaiheessa lukiota. On hyvin yleistä, että kiinnostus on suurempi muita kuin koulujuttuja kohtaan. Itse olen kokenut yhtäkkisiä "motivaatiopiikkejä", eli jaksaisin tehdä koko ajan koulujuttuja. Kuitenkin motivaatio on aina lopahtanut yhtä nopeasti kuin se on tullutkin. Miten motivaatiota sitten voisi pitää yllä lukiostressin keskellä?

Motivaatio koostuu eri motiiveista, sisäisistä ja ulkoisista tekijöistä. Etenkin sisäistä motivaatiota voi ylläpitää tai yrittää parantaa miettimällä, kuinka tärkeää koulutehtävien tekeminen on. Jos ajattelee, että niiden tekeminen on täysin turhaa, koska ne liittyvät johonkin ei niin mukavaan kouluaineeseen, ei motivaatiota varmasti löydy. Kun taas yrittää löytää positiivisemman näkökulman ja miettii, että tehtävien tekeminen on vain omaksi parhaaksi, motivaatio saattaa yllättäen löytyä.

Motivaatiota voi yrittää parantaa myös siten, että tekee vähemmän kiinnostavista asioista jollakin tavalla mielekkäitä itselleen. Esimerkiksi en itse pidä englannin kielen opiskelusta koulussa, mutta teen siitä itselleni mielekästä siten, että laitan Netflix-sarjoihin tai -elokuviin tekstitykset englanniksi. Yhdistän siis vähemmän miellyttävän asian mukavaksi kokemaani asiaan.

Lisäksi opettajien pitäisi motivoida opiskelijoita enemmän. Olisi hyvä tehdä opiskelijoille selväksi, että epäonnistuminen ei ole vakavaa ja aina voi yrittää uudelleen. Esimerkiksi olen itse huomannut joskus, että jotkut opettajat vain mollaavat, eivätkä yritä motivoida opiskelijoita yrittämään uudestaan seuraavalla kerralla.

Pohjimmiltaan motivaation ylläpitäminen riippuu omasta itsestä. Ylläpitämistä voi helpottaa esimerkiksi asettamalla itselleen kohtuullisia tavoitteita opiskelussa. Epäonnistumisista ei pidä lannistua täysin, sillä muuten ne vievät motivaation kokonaan mennessään. Kaikkea voi opiskella omalla mukavalla tyylillään, joka myös voi innostaa ja pitää motivaatiota yllä.

Kuva: pixabay.com