Vuoden 2020 penkkarit toivat lastenkutsut Vammalan lukioon

Torstaina 6. helmikuuta 2020 Vammalan lukiolla oli penkinpainajaiset, abiturienttien viimeinen koulupäivä ennen ylioppilaskirjoituksia. Tämän vuoden teema oli lapsuus ja lastenkutsut, mikä näkyi niin asuissa kuin päivän ohjelmassakin.

Kari Grandi (Katja Ruohonen) ja pillimehut (Sofia Noukka, Sonja Salmi ja Pinja Peuramäki). Kuva: Ellinoora Toivonen.

Cruella De Vil (Iida Haapanen) ja dalmatialaiset (Noora Rintala, Amanda Oras ja Emmi Mäkinen) ovat sadusta 101 dalmatialaista. Kuva: Iida Haapanen.


Perinteeksi muodostuneeseen tapaan penkkaripäivä koostui kolmesta ohjelmanumerosta: aamulla ensimmäisen ja toisen vuosikurssin opiskelijat pääsivät abien järjestämälle radalle, aamupäivällä pidettiin abigaala ja ruokailun jälkeen rekat noutivat naamiasasuihin pukeutuneet ylioppilaskokelaat karkkienheittelykierrokselle.

Uudistushenkisten ryhmänohjaajien kovasta vastustuksesta huolimatta abit halusivat järjestää alempien vuosikurssien opiskelijoille radan, jonka eri pisteissä on erilaisia aktiviteettejä ja tehtäviä. Ryhmänohjaajat kritisoivat erityisesti edellisten abiturienttien tarjoamia pahanmakuisia juomia ja muita rangaistuksia. Kritiikki lienee ollut paikallaan, sillä tämän vuoden radan pisteet olivat monipuolisia ja toiminnallisia: pisteillä muun muassa tunnistettiin Puuha-Peten työkaluja, antauduttiin Bratzien stailattaviksi ja koottiin palapelejä yhdessä Seikkailija Doran kanssa.


Videopelihamot Super Mario (Aapeli Kuusela) ja Luigi (Joonatan Vainiomäki) tarjoilivat peleistä tuttuja kultakolikoita ja tatteja. Kuva: Minna Koskinen

Bratzit (Leena Lehtinen, Vilma Pylkkänen, Kaisa Linnikko ja Inka Jaakkola) tekivät nuoremmista lukiolaisista tyylikkäämpiä. Kuva: Minna Koskinen.

Lego-ukon (Daniel Lee) ja -palikoiden (Matias Haapaniemi ja Ville Vuori) pisteellä rakenneltiin legoilla. Kuva: Minna Koskinen.

Puuha-Peten (Sampo Jalo) ja Annin (Erika Ossberg) pisteellä tunnistettiin työkaluja. Kuva: Minna Koskinen. 

Hullun Hatuntekijän (Camilla Ruusunen), Liisan (Sini Rautanen), Kanin (Maiju Hanhisalo) ja Irvikissan (Ella Hyttinen) pisteellä yhden kupin alle oli piilotettu karkki. Kuva: Minna Koskinen.

Seikkailija Doran ja Velmun pisteellä tehtiin palapelejä kännilasit päässä. Kuva: Minna Koskinen.

Peppi Pitkätossu (Ilona Suikki), Herra Tossavainen (Iina Iltanen) ja rosvot (Emmi Vettenranta ja Ida Isolähteenmäki) loihtivat kasvomaalauksia. Kuva: Minna Koskinen.

Mikki Hiiri (Juho Haapaniemi) ja Minnit (Sofia Tienhaara, Tuuli Ruohonen, Roosa Hakala ja Laura Seppä-Murto) tanssittivat ja tarjoilivat shotteja. Kuva: Minna Koskinen.

Halinalleiksi olivat pukeutuneet Sanni Leppäsalo, Maria Kolisoja, Camilla Malmi ja Henrika Malmi. Kuva: Minna Koskinen.

Batman (Elias Ylinen) ja Jokeri (Teemu Salminen), kuva: Minna Koskinen.

Edellisen päivän iltana abiturientit olivat saapuneet koululle koristelemaan koulun rataa varten. Ikkunat pimennettiin ja pisteet koristeltiin asuihin sopivin koristein. Radalle oli rakennettu myös tunneleita ja muita esteitä.


Risto Räppääjä -kirjoista ja -elokuvista tuttujen hahmojen pisteelle asteltiin catwalkia pitkin. Kuva: Minna Koskinen.

Kari Grandin ja pillimehujen mehukeidas oli viltin suojassa. Kuva: Minna Koskinen.


Abiradan jälkeen koko koulu siirtyi saliin Abigaalaa varten. Opettajille oli lastenkutsujen tyyliin tarjolla mokkapaloja, pillimehua ja herkkupaloilla varustettuja coctailtikkuja. Ryhmänohjaajat saivat päähänsä juhlahatut.


Opettajien herkut ja kattaus noudattivat päivän teemaa. Kuva: Minna Koskinen.


Abigaalan ohjelmaksi oli keksitty tv-ohjelmaa mukaileva Haluatko vuoden ryhmänohjaajaksi?
-visailu, jossa abieturienttien ryhmänohjaajat ottivat toisistaan mittaa. Mittelön aluksi ryhmyreille oli potkumopokisa, jonka avulla ratkaistiin osallistumisjärjestys. Visailun kysymykset liittyivät abiturienttien syntymävuoden 2001 tapahtumiin, opettajakollegoihin ja abiturientteihin.

Visailun lisäksi Abigaalassa nähtiin kaikkien innolla odottama abivideo. Abivideo oli suunniteltu sopimaan yhteen Haluatko vuoden ryhmänohjaajaksi? -kilpailun kanssa, ja video koostui useista eri osista: Jokaiselle ryhmänohjaalle oli tehty hakuvideo, joilla he muka hakivat tv-ohjelman kilpailijoiksi. Osa videoista oli tehty muistuttamaan tv-mainoksia. Abivideokokonaisuuden päätti odottamaton ylimääräinen uutislähetys.

Abivideon ja ryhmänohjaajien kilpailun jälkeen jaettiin gaalan tittelit ja luovutettiin kakkosille OPK:n symbolinen avain.

Koko koulua koskevan yhteisen ohjelman jälkeen abiturientit siivosivat tehokkaasti koko koulun ennen penkkariajelua. Osa abeista meni leikittämään Marttilan koulun oppilaita, jotka menivät täysin sekaisin hauskoista asuista ja karkkisateesta.

Puolenpäivän aikoihin karnevaaliasuiset abit siirtyivät lakanoilla koristeltuihin rekkoihin. Lakanoihin oli maalattu kuvia ja tekstejä, jotka vitsailivat lukiolaisen arjesta. Rekat kiersivät Vammalan keskustassa ja kävivät alakouluilla. Myöhemmin iltapäivällä yksi rekka kiersi myös Äetsässä.Lakanat saivat aiheensa muun muassa yhteiskunnallisista vaikuttajista ja lukiolaisen arjesta. Kuva: Ebba Heiskala.

"Lukio on keitto, minä olen haarukka" on väännös rap-artisti Pyhimyksen sanoituksista.

Innoitusta haettiin elokuvista ja tv-sarjoista. Kuvat: Matias Haapaniemi.

Daltonin veljekset (Lauri Kiili, Aaro Vinha, Juho Pietilä ja Arttu Pihlava) sekä Smurffit (Veikka Vilppala, Justus Toiviainen, Ilona Salminen ja Reino Pihlajamäki) rekan kyydissä, kuva: Minna Koskinen.

Porkkanat (Pepita Mäki-Soini ja Anna Kuukka) rekan kyydissä, kuva: Minna Koskinen.

Lakanoihin saatiin inspiraatiota myös paikallisesti puhuttavista aiheista ja sarjakuvista. Kuva: Minna Koskinen.

Karkkisade! Kuva on ottanut penkkareita katsomaan tullut sivustaseuraaja.

Päivä oli oikein onnistunut, ja abiturientit saivat kiitosta järjestelyistä. Lapsuuden juhlien tapaan penkkaripäivää on mukava muistella vuosien kuluttua.Tekstin on kirjoittanut Daniel Lee.