Kirje pahojen päivien varalle

Jaahas. Nytkö on tullut se aika, että sun tarttee kaivaa mut esiin. Kyllä mä tiesin, että tää päivä vielä tulee. Toivottavasti musta on edes yhtään apua.
    Jokaiselle tulee huonoja hetkiä. Kuulostaa aika kliseiseltä niin kuin myös se, että kyllä tästä selvitään, mutta näin se on. Ehkä. Aina ei välttämättä selviä, tule rohkeammaksi tai mitään muutakaan, mitä luvataan, mutta tämä vain siksi, että ihmisellä loppuu usko. Ihminen rupeaa painamaan itseänsä maahan vastoinkäymisten ilmaantuessa, ihminen lannistuu, ihminen ei usko itseensä, ihminen on toivoton…
    Kyse on pitkälti suhtautumisesta. Luovuttaa vai ottaa isku vastaan? On ok, että on huonoja päiviä. Huonoina päivinä voit syödä jätskiä, lyödä päätä seinään tai ottaa kunnon itkupotkuraivarit. Voit kuunnella jotain aggressiivista musiikkia tai lähteä pinkomaan. Pysy silti turvassa. Olet arvokas, vaikka se ei ehkä nyt juuri tuntuisikaan siltä.
    Tee sun päivästä mahdollisimman huono. Kylve siinä ikävässä tilanteessa, mutta muista että kylpyvesi ei ole ikuisesti lämmintä. Joskus sieltä on noustava päästäkseen kylmän talon läpi puhtaiden lakanoiden väliin nukkumaan.

Kirjoittaja on Vammalan lukion opiskelija. Teksti on syntynyt luovan kirjoittamisen kurssilla.