Yrjänä

Siinä hän seisoo. Hän nojaa ostoskärryihinsä valmiina painamaan kaasupolkimen pohjaan. Hän vilkaisee rannekelloaan. Se näyttää minuuttia vaille seitsemää. Oven toiselle puolelle tulevan Salen myyjän kasvoilta voi havaita pienenmoisen pettymyksen hänen nähdessään jälleen saman vanhan miehen odottamassa kauppaan pääsyä. Myyjä vääntää itselleen tekohymyn ja avaa kaupan oven, kun kello lyö tasan seitsemän aamulla. Yrjänä huomaa tilaisuutensa tulleen. Hän kuvittelee olevansa oman elämänsä Kimi Räikkönen ja kaahaa kärryineen sisälle kauppaan.
      Yrjänä on nikkaroinut itse hamsterilleen Bobille turvavyön, jonka voi kiinnittää ostoskärryihin vauvan istuimelle. Hän asettelee Bobin jokaikinen päivä ostoskärryihin mukaan ja pukee sille pienet suojalasit päähän. Suojalasit estävät Bobin silmiin tulevan suuren ilmanvirran Yrjänän rynnätessä kauppaan. Myyjät ovat luovuttaneet määrätietoisen Yrjänän suhteen ja antaneet poikkeusluvalla hänen tuoda Bobin kauppaan. Tämä mies ei nimittäin kielteistä vastausta hyväksy.
      Ostoskärryjen renkaat pyörivät taukoamatta, kun Yrjänä lappaa ruokatarvikkeita kärryihin. Hän on suunnitellut yhdessä Bobin kanssa tarkan toimintasuunnitelman ja kiertää Salen hyllyt juuri oikeassa järjestyksessä. Jälleen kärryt ovat täynnä tavaraa ja Yrjänä suuntaa kassalle päin, kun hän huomaa jotain uutta valikoimissa. Hänen silmänsä kiinnittyvät tarjoukseen, jossa lukee: “Jenkkakahvoista eroon, supersuosittu jumppamatto tänään vain 8,99 €!” Yrjänä vilkaisee omaa paidan alta pömpöttävää vatsaansa ja kuvittelee mielessään bingoklubin naisjäsenet. Oi miten Yrjänä saisikaan naisseuraa, jos hankkiutuisi jenkkakahvoistaan eroon. Samassa hän on aivan myyty ja Yrjänän nostaessa jumppamattoa kärryihin Bob tuijottaa häntä epäluuloisesti pudistellen pientä päätään.


Kirjoittaja on Vammalan lukion opiskelija. Teksti on syntynyt luovan kirjoittamisen kurssilla.