Työtä ja opintoja

Puintia
Puintia syksyllä 2019

Moni lukiolainen työskentelee opintojensa ohella. Syynä voivat olla omat tulevaisuuden suunnitelmat, harrastukset tai itsensä elättäminen. Lukiolainen voi tehdä monia asioita työkseen. Työskentely voi olla yritysmuotoista tai esimerkiksi palkkatyötä. Haastattelin kolmea opiskelijaa, jotka opiskelevat lukiossa ja ammattikoulussa. Heidän ja omien kokemusteni pohjalta kirjoitan opiskelun ja töiden yhdistämisestä eri työmuodoissa.

Työssä käynti

Vammalan lukion ensimmäisen vuoden opiskelija Hertta Hongisto on yksi lukiolaisista, joka tekee monenlaista työtä. Haastattelussa hän kertoi tekevänsä sekä maatilan töitä että rakennusalan töitä. Tämän takia hänellä on myös useampi työnantaja. Töitä Hertta tekee 3 - 4 kertaa viikossa ja työaika yleensä tunnista kahteen tuntiin päivässä.

Pellon äestystä sekä kyntöä.
Hertta itse suosittelee töitä opiskelujen ohella. Haastattelun lopuksi hän toteaakin: 
- Menkää töihin!
Hertalla töitä on silloin tällöin, joten työt eivät pääse haittaamaan opiskelua eikä opiskelu haittaa työskentelyä. Hertta sanoi olevansa töissä saadakseen rahaa opiskeluun sekä työkokemusta tulevaisuutta ajatellen.

Aina työn ja opiskelun yhdistäminen ei ole kuitenkaan yhtä ongelmatonta. Eräs haastateltavani on töissä K-marketissa.
Hän työskentelee kaupan myyjänä kerran tai kaksi kertaa viikossa. Hän kertoi, että lukiota aloittaessa hänellä oli vaikeuksia aikataulutuksen ja rytmittämisen kanssa. Liika töiden ahmiminen on tuottanut hänelle ongelmia, ja hän on joutunut tinkimään aikaansa muista asioista. Yleensä hän esimerkiksi ottaa aikaa yöunistaan. 

Kaupassa työskentely on tälle kaupan myyjälle kuitenkin mukavaa vaihtelua kouluarkeen. Työskentelystä hän saa lisää sisältöä cv:hensä ja tienaa samalla pientä taskurahaa. Hän kertookin olevansa töissä työkokemuksen ja rahan takia. Töissä hän on yleensä 7 - 8 tuntia päivässä.


Pienyrittäjät

Minä ja eräs toinen haastateltava "harrastamme" sen sijaan pienyrittämistä. Pienyrittäminen ei varmastikkaan ole se yleisin vaihtoehto lukiolaiselle. Pienyrittäjyydessä on omat hyvät ja huonot puolensa. Huonoiksi puoliksi luemme epävarmuuden tuloista ja kysynnästä. Hyviä puolia meidän pienyrittäjyydessämme on tekemämme yhteistyö, vuosien kokemus sekä työn joustavuus.

Myyntin tehty hevonen varusteilla.
Teemme yhteistyönä keppihevosia ja niiden varusteita. Tämä saattaa kuulostaa ihan kukkahattujutulta, mutta kyseessä on kuitenkin oikeaa pienyrittäjyyttä. Myymme hevosia Sastamalan keskustassa sijaitsevassa kaupassa. Olemme molemmat aloittaneet toimintamme Instagramissa. Instagram on ollut hyvä paikka markkinoinnille, sillä siellä on tällä hetkellä suurin kysyntä.

Tällainen pienyrittäjyys, jota me harrastamme, on melko monipuolista. Työssämme otamme valokuvia, piirrämme, suunnittelemme, mietimme rahan menoa sekä tulojamme. Lisäksi valokuvaus on mahdollistanut minulle muitakin kuvauskeikkoja, esimerkiksi rippikuvien ottamista. Rahan käytön miettiminen ei varmastikaan ole ikinä kellekään pahaksi, ja me olemme aloittaneet tämän jo suhteellisen varhain. Meidän työmme on työtä, jota voimme tehdä myös tulevaisuudessa muiden töiden ohella. Tästä työstä saamme myös mukavia merkintöjä cv:hen, koska olemme päässeet myös vetämään keppihevosleirejä.

Keskeneräinen keppiaasi.
Haastateltavana ollut yhteistyökumppanini kertoi omia kokemuksiaan yrittämisestä. Hän kertoi tekevänsä töitä noin 3 - 4 kertaa viikossa. Töitä hän tekee 1-2 tuntia riippuen koulusta ja muista kiireistä. Koska kumpikaan meistä ei ole virallisessa työpaikassa, on työntekomme hyvin joustavaa. Työtä ei tarvitse ajatella ensisijaisena asiana, vaan voimme aikatauluttaa tekemisiämme vapaasti. Tähän hyvä esimerkki on, että voimme tehdä töitä vaikka keskellä yötä viikonloppuna.

Pienyrittäjyys opiskelun ohella on mielestämme tietyllä tapaa hyvä työnteon muoto. Pienyrittäjyyden ongelmana ei ole se, että työt söisivät opiskelu aikaa vaan juuri päinvastoin. Töiden kannalta tämä ei ole tuotteliain muoto, mutta kuitenkin hyvin toimiva. Me molemmat nautimme työstämme, eikä se ole meille ajatustasolla "työtä" vaan ennemminkin mukavaa vapaa-ajan toimintaa. 

Hevonen korvahupulla ja suitsilla.

Teksti ja kuvat: Sara Hyvärinen