Penkkarit koronan varjossaPenkkarit ovat vuosikymmeniä olleet monelle lukion kohokohta. Silloin abiturientit pääsevät heittämään hyvästit lukiolle ja siirtymään lukulomalle. Tänä vuonna kuitenkin monet rakkaat penkkariperinteet täytyi unohtaa koronan vuoksi. Vammalan lukion abit eivät kuitenkaan luovuttaneet täysin, vaan keksivät pienimuotoisempia tapoja juhlistaa penkkaripäivää 11. helmikuuta. 


Penkkarihumua ilmassa - kaikesta huolimatta

Perinteinen rekka-ajelu täytyi tänä vuonna unohtaa, mutta perinteiset banderollit oli kuitenkin maalattu ja tällä kertaa ripustettu koulun seinille. Karkkiakin abit jakoivat - tosin vain lukion väelle. Abit saivat myös herkutella toiveruuallaan: nugeteilla, ranskalaisilla ja majoneesilla, joista pääsivät nauttimaan myös muu koulun väki. Abeille tarjottiin myös jäätelöt.Haastattelussa abiturientti Henna Huhtivuo kertoo, kuinka tämän vuoden abit halusivat muistaa ryhmyreitään lahjoilla, mutta sitä ennen näiden oli osallistuttava abien suunnittelemaan vitsikkääseen aamujumppaan. Samassa tilaisuudessa kuultiin myös rehtorin abi-info sekä pidettiin Kahoot!-visa. Päivän mittaan abit tekivät muille oppilaille myös pieniä jäyniä, esimerkiksi abeille varattuihin ruutuihin parkkeeratut autot saivat kelmupäällysteen.Koronabit

Abit keksivät vitsikkäästi kutsua itseään koronabeiksi. “Koronabi” oli myös heidän abivideonsa nimi. Videon kantava aihe olivatkin etäopiskelun aikana sattuneet koomiset tilanteet. Sana koronabi näkyi myös eräässä banderollissa. Termi oli Huhtivuon mukaan abien keskuudessa hauska vitsi, mutta ehkä siihen liittyi myös lievää alakuloa siitä, että korona käytännössä pilasi penkkareiden juhlimisen.Toivoa on kuitenkin yhä ilmassa: Huhtivuon mukaan vapun tietämille on suunniteltu uusia penkkareita, joista tulee entisten mukaiset. Abien keskuudessa kuitenkin tiedostetaan, ettei kevään koronatilanne ole kenenkään ennustettavissa. Huhtivuon mukaan koronavuosi on opettanut sietämään tapahtumien peruuntumisesta aiheutuvia pettymyksiä, ja monet abit ovat kiitollisia, että he saivat järjestää edes pienimuotoista penkkaritoimintaa.


Teksti: Aada Kouvo

Kuvat: Minna Koskinen


Vanhojentansseista ruusupäivä

Myös Vanhojentanssit, jotka normaalisti olisivat heti penkkareita seuraavana päivänä,  jouduttiin toistaiseksi perumaan koronan vuoksi. Nekin on siirretty kesäkuun 4. päiväksi, mikäli koronatilanne keväällä taas sallii tanssimisen joukolla. Päivää haluttiin kuitenkin myös helmikuussa juhlistaa edes jotenkin, joten ystävänpäiväteemaisesti päätettiin päivä muuttaa ruusupäiväksi. Oppilaskunta myi ruusuja, joita sai viestin kera lähettää annettavaksi kaverilleen - tai ihastukselleen. Oppilaskunta myi myös itsetehtyjä mokkapaloja sekä kahvia. Näiden lisäksi aulassa oli mahdollista askarrella oma sydänkirjanmerkki.