Sastamalan vetovoima - Unelmien kunta -keskustelu

Allianssin perustaman politiikkaviikon 2020 keskustelu

Nuoret keskustelemassa päättäjien kanssa


Keskiviikkona 4.11.2020 järjestettiin politiikkaviikon 2020 Unelmien kunta -keskustelu, johon osallistui viisi nuorta ja sen lisäksi minä keskustelun vetäjänä sekä neljä Sastamalan kaupungin edustajaa: kaupunginjohtaja Jarkko Malmberg, tekninen johtaja Kimmo Toukoniemi, valtuuston 1 vpj. Jari Andersson sekä ympäristölautakunnan pj. Pentti Jarkko. 

Keskustelutilaisuus toteutettiin Erätauko-menetelmällä. Ensiksi käytyjen parikeskusteluiden ja sen jälkeen käydyn yhteisen keskustelun tavoitteena oli saada ajatuksia ja oivalluksia siitä, minkälainen olisi meidän unelmiemme kunta tai kaupunki. Parikeskustelussa nuoret ja kaupungin edustajat pohtivat, mistä aiheesta olisi hyvä keskustella yhdessä. Nämä aiheet esitettiin koko ryhmälle ja yhdessä päätettiin niistä aihe, joka kiinnosti kaikkia ja mistä kaikki halusivat kuulla mielipiteitä ja eri näkökulmia. Aiheeksi valikoitui Sastamalan vetonaula/-voima. 

Keskustelu lähti käyntiin siitä, kun kaupungin edustajat halusivat kuulla nuorilta, mikä nuoria, nuoria aikuisia ja lapsiperheitä vetäisi muuttamaan tänne Sastamalaan. Nuoret kertoivat omien kokemuksien kautta kouluista, harrastuksista ja vapaa-ajanviettotavoista ja -paikoista, jotka miellyttävät tai miellyttäisivät. Esille nousivat muun muassa koulut, koulukyydit, lähellä koulua olevat harrastusmahdollisuudet, mopoalue, julkisen liikenteen lisääminen ja parantaminen, hyvät palvelut ja motivoiva koulutus.

Vasaran toimittaja Hertta Hongisto


Keskustelun lopussa kaikilta kysyttiin oivalluksia ja ajatuksia, joita Unelmien kunta -keskustelu oli herättänyt. Päällimmäisenä esille nousi Sastamalan potentiaali ja hyvä alusta unelmien kaupungille. Myös hyvät kulkuyhteydet lähikaupunkiin Tampereelle, Poriin ja niistä takaisin koettiin tärkeinä sekä se, että koulut ovat motivoivia ja koulun henkilökunta pystyvät ehkäisemään mm. koulukiusaamista. Lähes kaikki totesivat keskustelun olleen monipuolinen, kuunteleva, tasavertainen, avarakatseinen sekä kunnioittava kaupungin edustajien ja nuorien suhteen.

Teksti: Katariina Mäkinen, keskustelun vetäjä ja nuorisovaltuutettu.

Jarkko Metsälä, Hertta Hongisto, Veeti Pyhältö ja Juho Isonokari

Kuvassa Vammalan lukion opiskelijat Jarkko Metsälä, Hertta Hongisto, Veeti Pyhältö ja Juho Isonokari