Pinkki mekko -essee

Pinkki mekko

Olet varmasti joskus törmännyt tähän kyseiseen asuun, ja jos et ole, olet varmasti kuullut Marilyn Monroesta ja hänen jättämistä jäljistään, jotka näkyvät vieläkin populaarikulttuurissa. Yksi näistä jäljistä on löytänyt tiensä myös suomalaiseen artistimaailmaan.


Youtube-kanavalla ModernGurlz on videosarja,  jossa käydään läpi ikonisia muotihetkiä. Yksi näistä kanavan esittämistä ikonisista hetkistä on elokuvasta “Gentlemen Prefer Blondes” (1953), jossa Marilyn Monroella on päällään William Travillan suunnittelema samettinen pinkki mekko. Videossa esitellään, kuinka asu on Monroen kuoleman jälkeen jatkanut elämäänsä useiden elokuvien, tv-sarjojen ja musiikkivideoiden maailmassa symbolisena elementtinä. Kohtauksessa, jossa kyseinen asu esiintyy, Monroen hahmo Lorelei laulaa siitä, kuinka “timantit ovat tyttöjen parhaita kavereita”. Tällä tarkoitetaan sitä, kuinka paras lahja, jonka kosiskelija voi naiselle antaa, on erilaiset arvokorut; pelkät suudelmat ja kehut eivät siis riitä.  Samassa elokuvassa Lorelai avaa rikkaalle appiukolleen ajatuksen siitä, kuinka nuorelle miehelle rikkaus ja varallisuus on samanlainen väline kuin naiselle on kauneus: “You might not marry a girl just because she is pretty but my goodness does it help!” Elokuvan julkaisuaikana naisen asema ei vielä ollut niin hyvä kuin tänä päivänä, joten käytännössä naisen yksi, lähes ainut tapa parantaa oman elämänsä tasoa ja laatua oli naimalla varakas mies. Vastapalvelukseksi naisen odotettiin olevan mm. kaunis  ja siveellinen.


ModernGurlz-kanavan videossa esitellään, kuinka muun muassa Kylie Jenner, joka 21- vuotiaana saavutti maailman nuorimman omavaraisen miljardöörin tittelin, pukeutui Marilyn Monroeksi kyseisessä asussa halloweenina 2019. Toinen tunnetuimmista asun uudelleenluojista on Madonna.  Material girl -kappaleen (1984) musiikkivideolla luodaan alun perin Monroen tähdittämän elokuvan kohtaus uudestaan lähes identtisesti uudelleen. Musiikkivideolla viittausta käytetään satiirisesti kritisoimalla kahdeksankymmentäluvun turhamaisuutta ja materialismia, kuitenkaan alkuperää pilkkaamatta, sillä myös se oli omassa ajassaan satiiria. Lopulta Madonnan sydämen voittaa vaatimaton mies itse kerättyine kukkakimppuneen. ModernGurlz esittelee myös useita muita asuun viittaajia,  joista löytyy niin artisteja kuin playgirl-mallejakin.  Jokainen pop-kulttuurin kuluttaja ei välttämättä ajattele uudelleen luotuja kohtauksia tai intertekstuaalisia viittauksia sen enempää, mutta silti ne yhdistetään vertauskuvaan, joka kuudennen aistin tavoin helpottaa viestin sisäistämistä. Kiharat vaaleat hiukset, pinkki olkaimeton samettimekko, samaan sävyyn sopivat hansikkaat ja asun kruunaavat timanttikaulakorut luovat joillekin mielikuvan turhamaisesta tytöstä ja/tai nykyään Kylie Jennerin tavoin itsevarmasta ja feminiinisestä naisesta. Kontekstista riippuen, tulkinta viittauksesta legendaariseen pinkkiin asuun voikin olla siis hyvinkin moninainen. Mikään näistä ei ole väärä tulkinta, vaan vain osa suuremmasta kokonaisuudesta.  Itse Monroen esittämä kappale, Diamonds are girls best friends, on jatkanut elämäänsä symboloiden naisellisten asioiden voimaa ja niiden ns. epäheikkoutta. ModernGurlzin videolla mainitaan Megan Thee Stallionin ja Normanin biisi Diamonds (2020), jossa niin asulla kuin laulun sanoissakin viitataan Gentlemen Prefer Blondes -elokuvan ikoniseen kohtaukseen. Myös Christina Aguilera versioi Diamond are girls best friends -kappaletta elokuvan Burlesque kohtauksessa, jossa Aguileran hahmo havahtuu haluavansa uran burlesque-esiintyjänä. 


Pinkki mekko on naiseutta voimaannuttava elementti, jonka liekki palaa uuden aallon feminismissä roihuten. Marilynin mekon edustama itsenäisyys ja kauneus eivät aina ole olleet osa feminististä ajatusmallia. Ennen vallinnut tarkka malli ns. oikeasta ja hyvästä naisesta on ollut monia rajoittava tekijä ja Marilyn hahmot onkin tämän takia usein nähty vain naisen esineellistämisen ruumiillistumisena. Pinkin mekon suosio kuitenkin todistaa toisin, symboliikka ei siis ole enää negatiivinen.


Globaalissa maailmassa sama popkulttuuri yltää suomeenkin asti. Huomasin sattumalta, että myös Kikka on pukeutunut Marilynin Pinkkiin mekkoon esiintyessään Suomen 75 vuotisjuhlakonsertissa (1992). Nähtyäni videon epäilin hetken, voisiko todella olla niin, että sama symbolinen asu peräisin 50-luvun Amerikasta olisi voinut toimia suomalaisen artistin asuinspiraationa 90-luvulla? Hiukset, hameen takaosan rusetti ja Kikan maine ja asema mediassa kuitenkin viimeistään paljastavat asun olevan viittaus Marilyniin. Pohtiessa Kikan kielikuvaa ja hänen jättämää jälkeä suomalaiseen popkulttuuriin ei tänä päivänä voi välttyä ajattelemasta myös Erika Vikmania. Kuinkas ollakaan myös hän on esiintynyt samankaltaisessa asussa Cicciolina -kappaleen musiikkivideollaan vuonna 2020. Päässään Erikalla on taas  kukkaseppele, joka tunnetaan pornotähti-poliitikko-muusikko, Cicciolinan, vakioasusteena. Vaikka Eerikan mekko on “off shoulder” -mallinen,  siinä on silti käytetty 80-luvulle tyypillisiä puhvihihoja. Madonna ja Kikka ovat inspiroineet Vikmania tämän laulaja uralla, ja ehkäpä mekkoon ujutetut kasaripiirteet onkin lainattu heiltä. 


En löytänyt Vikmanin asun suunnittelijaa, en siis 100% varmasti tiedä, voiko Vikmanin versiota asusta enää pitää tarkoituksellisena viittauksena Marilyniin. Asun suunnittelijalla on ollut varmasti jonkinlainen yhteys tähän legendaariseen Marilyn-mekkoon. Mielestäni useat intertekstuaaliset viittaukset tapahtuvan ns. vahingossa. Opitut skeemat, arkkityypit ja juonen kulut vaikuttavat kaikessa tekemisessämme alitajuntaisesti, joten en haluaisi lähteä liikaa olettamaan, minkä takia on valittu juuri tietyt sanat tai värit itseilmaisuun. Intentiot luomuksien takana eivät aina ole niin syvällisiä ja nerokkaita mitä haluaisi olettaa. Tässä tapauksessa olettamus on toki vain positiivinen, joten siitä ei koidu asun suunnittelijalle harmia. Aina ei kuitenkaan ole näin. 


Myös kukkaseppele sitoo yhteen ihanan kokonaisuuden. Yritin löytää selitystä seppeleiden symboliikalle ja löysin Annuli Viherjuuren blogin, jossa hän kertoo, kuinka seppele symboloi mm. iankaikkista elämää, voittoa, kunniaa, rauhaa ja kuolemattomuutta. Ulkomuotonsa lisäksi seppeleet ovat siis myös symbolisesti kauniita eikä olekaan ihme, että ne ovat taas trendikkäitä.  Vikmanin kukkaseppeleestä minulle tulee heti mieleen kuva Marsha P.  Johnsonista, ihmisoikeusaktivistista, joka taisteli lgbtq+-ihmisryhmään kuuluvien asemasta Yhdysvalloissa. Tämä kyseinen kuva nousee usein BLM-liikkeen ja seksuaalivähemmistöjen yhteydessä, kun puhutaan aikansa edelläkävijöistä ja turhaan unohdetuista ihmisistä. Kun puhutaan juuri niistä, jotka ovat vaikuttaneet siihen, että maailma on edes vähän parempi paikka elää. Näyttäisi siltä, että myös Marshalla olisi päällään Marilynin pinkkiä mekkoa muistuttava asu, tai ainakin minä uskottelen itselleni niin.


Pinkin mekon polkua voisi jatkaa loputtomiin. Matkan varrelta löytäisi aina vaan uusia mielenkiintoisia haaroja, kuten kukkaseppeleet ja mielenkiintoiset ihmiskohtalot ja tarinat. Tarkastellessa huomaa, kuinka kaikki pinkin mekon matkaa jatkaneet naiset jakavat yhteisiä piirteitä ja myös sitä voisi perehtyä tutkimaan. Turhamaisuus, naisen esineellistäminen ja seksualisointi kuin myös feminismi, naiseuden voimaantuminen, vapaa seksuaalisuus ja ylpeys kuuluvat kaikki tämän mekon tarinaan. Samanlaisia symboliikan jatkumoita syntyy koko ajan  ja luovien ihmisten ansiosta ne jatkavat matkaansa popkulttuurissa ja porautuvat ihmisten sydämiin. Harvoin kuitenkaan pysähdytään tarkastelemaan kokonaiskuvaa, joka usein, ainakin pinkin mekon tapauksessa on aidosti kiehtovaa.

Teksti: Aata Jukarainen 11.2021 / viim. 13.5.2022


Lähteet:

 • Annuli Viherjuuri. Seppele. 22.2.2015. Luettavissa: annuliviherjuuri.blogspot.com/p/artist.htlm.
 • ModernGurlz-kanava. Iconic fashion moments: marilyn monroe's pink dress. Youtube 16.92020.
 • Pride Month: Who was Marsha P. Johnson and why were they so important? BBC/newsround 30.6.2020.
 • Armi, Kikka, Marion, Jukka, Klasu - Kuoppamäki -potpuri (Suomi 75v -juhlakonsertti). (Youtube, petrikki 27.6.2014)
 • Pink Dress of Marilyn Monroe. Wikipedia. Luettu 16.11.2021.Kuvat:


 • Marilyn Monroe, nähtävissä: Wikipedia/Pink Dress of Marilyn Monroe


 • Marilyn Monroe, nähtävissä: https://tomandlorenzo.com/2020/05/one-iconic-look-marilyn-monroes-pink-diamonds-are-a-girls-best-friend-gown-in-gentlemen-prefer-blondes/


 • Madonna, nähtävissä: https://www.pinterest.co.kr/pin/473229873320753442/


 • Kylie Jenner, kuvakaappaus suoraan Instagramtililtä: kylijenner (julkaistu 31.10.2021)


 • Yle / Mona Salminen, Erika Vikman, nähtävissä: https://Is24.fi/uutiset/erika-vikmanin-umk20-biisi-julki-cicciolinassa-ei-pyritty-minimaalisuuteen


 • Marsha P. Johnson, nähtävissä: https://womemyoushouldknow.net/the-deth-and-life-of-marsha-p-johnson-a-documentary-on-the-pioneering-lgptq