Unohtumaton Erasmus+-matka Italian kulttuurin ja ruoan keskelle

Koko Erasmus+- ryhmä vierailemassa Certaldossa

Huhtikuun kuudentena päivänä kymmenen oppilasta ja kolme opettajaa Vammalan lukiosta lähtivät Erasmus+-matkalle Italiaan. Osa oppilaista oli ollut Erasmus+-projektissa mukana jo yli kaksi vuotta, joten matka oli kauan odotettu tapahtuma. Matka Italiaan oli tarkoitus toteuttaa jo vuonna 2020, mutta kansainvälisen pandemiatilanteen takia matkan ajankohtaa jouduttiin siirtämään. Oppilaiden kova odotus lopulta palkittiin, ja kaikki projektimaat pääsivät vihdoin matkalle mukaan. Erasmus+-projektissa vuosina 2019–2022 olivat mukana Viro, Saksa, Italia, Espanja ja Suomi.

Reissu alkoi Vammalan rautatieasemalta aamukahdeksan junalla, jolla oppilaat lähtivät kohti Tamperetta, missä Saara, Antti ja Saila odottelivatkin lähes yhtä malttamattomina kuin oppilaat. Tampereelta matka jatkui vielä Helsinki-Vantaan lentokentälle. Matkustaminen sujui mutkitta, ja kaikki olivat innoissaan päästessään ulkomaille monen vuoden “matkustuskiellon” jälkeen. Opiskelijoista löytyi myös kaksi ensikertalaista, jotka lensivät ensimmäistä kertaa elämässään! Reissu tarjosikin riittävästi lentokokemusta, sillä meno- ja paluumatka tapahtui välilennolla Frankfurtin kautta.

Matkan aikana osa oppilasta majoittui hostellissa ja osalle oli myös suotu mahdollisuus majoittua host-perheessä. Host-perheessä oltaessa pääsi lähempää näkemään ja kokemaan italialaista kulttuuria ja perhe-elämää. Jokaisella päivällisellä oli monta ruokalajia ja joskus jopa jälkiruokaa. Toki myös hostellissa majoittuneet oppilaat pääsivät nauttimaan italialaisesta ruoasta ravintoloidssa sekä luomaan kansainvälisiä suhteita muiden samassa hostellissa majoittuvien ulkomaalaisten opiskelijoiden kanssa. 

Matkan toisena iltana kolme suomalaista oppilasta alkoi tuntea flunssan oireita, joiden seurauksena tulikin testattua kaksi koronapositiivista. Kaikki kolme oppilasta siirrettiin seuraavana aamuna karanteeniin, jossa he valitettavasti olivatkin loppumatkan ajan. Muu porukka pysyi onneksi terveenä ja pystyi nauttimaan reissusta täysin rinnoin. 

Yksi Erasmus+-matkan tärkeimmistä asioista oli monen maan oppilaista koostuvissa ryhmissä työskentely ja oman esityksen tekeminen. Esitelmissä keskityttiin Italian turismia käsitteleviin aiheisiin, kuten pieniin museoihin, käsitöihin ja vaelluksiin. Jokainen ryhmä teki omasta aiheestaan esitelmän, joka matkan lopuksi esitettiin kaikille muille. Pienet ryhmätyöt olivat loistava tapa saada oppilaita keskustelemaan toistensa kanssa, jolloin kaikki pääsivät kehittämään englannin kieltään ja ryhmätyötaitojaan sekä solmimaan uusia ystävyyssuhteita.


Osa suomalaisista opiskelijoista Firenzessä Santa Maria del Fioren katedraalin edessä 
 Kuva: Saila Rantajääskö


Matka sisälsi paljon erilaisia aktiviteetteja sekä pienimuotoisia reissuja Castelfiorentinon läheisyydessä. Heti matkan toisena päivänä opiskelijat opettajineen menivät junalla Certaldoon, jossa heille esiteltiin ohjatusti museoita ja kerrottiin Italian keramiikasta. Lisäksi viikon aikana saatiin kokea upea vaellus italialaisella maaseudulla sekä käydä mahtavilla vierailuilla eri kaupungeissa. Vierailu Firenzessä upeiden rakennusten, patsaiden ja suuren ihmismäärän keskellä oli ikimuistoinen. Luccassa taas sai mahdollisuuden nähdä erilaisen kuvan italialaisesta kaupungista. Pisassa vierailu oli kirjaimellisesti päätä huimaavaa, sillä oppilaat pääsivät näkemään kuuluisan Pisan-tornin sekä kiipeämään sen sisälle ja lisäksi käymään vieressä olevassa katedraalissa, joka oli todella kaunis sisältäpäin. Jokaisella kaupunkivierailuilla sai myös nauttia hyvästä paikallisesta ruoasta sekä tietenkin Italian kuuluisasta gelato-jäätelöstä. Amanda Orpana ja Siiri Jalonen