Tänään lähtee lapasesta! - Vammalan lukion penkkarit 2023
Sanotaan, että penkkarit ovat yksi lukion odotetuimmista tapahtumista, todellinen kohokohta. Sitä se oli myös monille meistä tämän vuoden abeista. Olimmehan me ensimmäinen ikäluokka muutamaan vuoteen, joka pääsi viettämään penkkareita ilman koronarajoituksia.

Penkkareiden valmistelu aloitettiin jo hyvissä ajoin, sillä ensimmäisenä koulupäivänä elokuussa perustettiin abitoimikunta, joka sai vetovastuun penkkareiden järjestämisestä. Jo marraskuussa me kaikki pääsimme mukaan järjestelyihin, kun asujen ja penkkariradan pisteiden suunnittelu aloitettiin. Mitään varsinaista teemaa ei asujen suhteen ollut, joten niitä oli laidasta laitaan Daltoneista yksisarvisiin ja Star Wars -hahmoista keijuihin.Penkkareihin liittyi myös muita järjestelyjä, joihin kaikki innokkaimmat pääsivät osallistumaan: maalasimme rekkoihin kiinnitettäviä lakanoita hyppytunneilla sekä iltapäivisin koulun jälkeen ja teimme luokkien oviin humoristiset puhekuplalaput, joihin oli kirjoitettu kunkin opettajan hokema tai iskulause.

Penkkaripäivää edeltäneenä iltana kokoonnuimme yhdessä opettajien kanssa lukion naapuriin, Valter’s pubiin viettämään aikaa ja muistelemaan mennyttä kolmea vuotta. Myös korttia pelattiin ja naurettiin. Tunnelma oli rento ja mukava – joidenkin ilta venyi yöhön saakka.

Seuraavana päivänä koko koulun yhteinen penkkaripäivä alkoi Abigaalalla. Olimme keksineet mm. ryhmänojaajille erinäköisiä tietovisoja ja aktiivista toimintaa. Ryhmänohjaajille oli tarkoituksella keksitty oman alansa vaikeimpia kysymyksiä, jotta muilla yleisössä olevilla olisi mahdollisimman hauskaa heidän pähkäillessä lähes mahdottomia kysymyksiä. Saara pääsi esimerkiksi arvuuttelemaan todella monimutkiasen rakennekaavan avulla kyseessä olevaa ainetta ja Minna lausumaan vaikeita ja hieman tuntemattomia englannin kielen sanoja. Abigaalasta ei muutenkaan naurua puuttunut, sillä meidän upeat asut pääsivät viihdyttämään yleisöä ja abien omatekoinen Abivideoikin näytettiin koko koululle ilman sen suurempia teknisiä ongelmia.


Yllätykseksemme penkkariradan pisteet painottuivat tänä vuonna varsin paljon kinkkisiin tietokilpailukysymyksiin sekä erilaisiin aktiviteetteihin, joissa pääsi heittämään esimerkiksi frisbeetä tai silmämunia. Meistä abeista oli valtavan ihanaa järjestää ratoja ja vielä ihanampaa oli se, kun niin moni opiskelija ja opettaja osallistui toimintaan ja heittäytyi meidän abien mukana penkkaritunnelmaan.


Tänä vuonna koronavuosien jälkeen myös perinteinen rekka-ajelu toteutui vanhaan tuttuun tapaansa. Lukioltamme lähti kaksi rekkaa kiertämään Vammalan keskustaa, ja pääsimme kiertelemään alakouluja rekan kyydissä. Monet ystävämme kertoivat, kuinka he ovat odottaneet rekka-ajelua ja penkkareita monia vuosia - osa kertoi, että penkkarit olivat jopa yksi syy tulla lukioon. Tästä johtuen tunnelma rekassa olikin valloittava, vaikka sää oli tuulinen ja viileä. Tosin meidän ikäluokalla tilanne oli suhteellisen hyvä, sillä apulaisrehtorimme Kristiina kertoi, että hänen omissa penkkariajelulla pakkasta oli jopa 20 astetta. Oli myös ihana nähdä, miten suuri joukko vammalalaisia oli tullut tervehtimään meitä Puistokadulle ja saimme iloksemme nähdä valtavasti iloisia ihmisiä vilkuttelemassa katujen varsilla.